Aρχική  Γνωρίζοντας το Aloni Suites  Yπηρεσίες  Πρoσφoρες  Toπoθεσία   Εξερευνώντας το Ακρωτήρι   Εξερευνώντας τα Χανιά  Χρήσιμες Πληροφορίες  Eπικοινωνία 
 
 
   
 
 

                           Εξερευνήστε τα Xανιά

 
 
    Καλώς ήλθατε στα Χανιά, μια γραφική και όμορφη πόλη, με διασκορπισμένες αναμνήσεις απο το παρελθόν σε κάθε γωνιά της. Τα Χανιά είναι η ποιό μεγάλη πόλη στη Δυτική Κρήτη, δεύτερη σε μέγεθος μετά το Ηράκλειο. Η πόλη διαιρείται σε δύο μέρη:

  Τη Νέα Πόλη όπου είναι το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας των Χανίων, με καταστήματα, γραφεία, ταχυδρομείο, Δημόσιες υπηρεσίες τράπεζες, τη γνωστή Δημοτική Αγορά καθώς και τους σταθμούς αστικών και υπεραστικών λεοφωρείων, και την Παλιά Πόλη, χτισμένη γύρω στο Ενέτικο λιμάνι, με πολυάριθμα γραφικά σοκάκια και αρχιτεκτονική που φανερώνει την επιρροή των ξένων κατακτητών. Πρόσφατες ανασκαφές επιβεβαίωσαν οτι εδώ βρίσκεται η αρχαία πόλη της Κυδωνίας.
Το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης φτάνοντας στα Χανιά είναι το Ενέτικο λιμάνι και το φρούριο Φιρκά. Αυτή η εικόνα της πόλης έχει μείνει αναλείωτη στην πάροδο των ετών, επαναφέροντας αναμνήσεις, όταν τα Χανιά ήταν η πρωτεύουσα της Κρήτης και η ανεξαρτησία του νησιού είχε εδραιωθεί.

Η πόλη των Χανίων μπορεί να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης, στην γνωριμία σας με το νομό. Τα γραφικά παραλιακά αλλά και ορεινά χωριουδάκια τα οποία έχουν τον δικό τους τρόπο ζωής μακριά απο το θόρυβο των πόλεων, το πολύ γνωστό Φαράγγι της Σαμαριάς, τα Λευκά Ορη της Κρήτης, οι απότομες παραλίες του Λυβικού πελάγους και οι παρθένες - πεντακάθαρες αμμώδης παραλίες της δυτικής Κρήτης συνθέτουν αυτό το υπέροχο νησί. Ενα νησί με άγρια, φυσική ομορφιά, λουσμένο στον ήλιο και τη θάλασσα προσελκύει τον επισκέπτη απο την πρώτη στιγμή που δεν χορταίνει με μία επίσκεψη. Τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του νομού, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης και της εμπορικής δραστηριότητας τους. Για αρκετά χρόνια ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και κατα τη διάρκεια της ιστορίας ήταν κάτω απο Αραβική, Ενέτικη και Τούρκικη κατοχή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ένα μίγμα αυτών των πολιτισμών καθώς και το αξεπέραστο Κρητικό ήθος να χαρακτηρίζουν το νησί.

   Η πόλη χρονολογείται απο τους Νεολιθικούς χρόνους και πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στη ακρόπολη του Καστελλίου των Χανίων, αποκάλυψαν σημάδια σημαντικού Μινωικού πολιτισμού. Γνωστή κατα το παρελθόν ως Κυδωνία, ήταν μια απο τις σημαντικότερες πόλεις της Κρήτης κάτω απο την Αράβικη επιρροή το 824 μ.Χ. Οι Ενετοί κατέκτησαν την Κρήτη περίπου το 1204 μέχρι το 1645 μ.Χ. με ένα μικρό διάλειμμα απο τους Γενοβέζους το 1267 εως το 1290 μ.Χ. Η πόλη των Χανίων ξανακτίστηκε στο χώρο της Βυζαντινής ακρόπολης το 1252 μ.Χ. και μετά την επέκταση των οχυρωματικών έργων, οι Ενετοί έκτισαν τον καθεδρικό ναό τους, καθώς και παλάτια και επαύλεις για το λαό τους. Το 1645, μετά απο δύο μήνες πολιορκίας και τρομερές απώλειες, οι Τούρκοι καταλαμβάνουν ολόκληρο το νησί. Αυτή την περίοδο οι εκκλησίες μετατρέπονται σε τζαμιά, καθώς και κάθε νέο κτίσμα σχεδιάζεται και κατασκευάζεται σε Τούρκικο αρχιτεκτονικό ρυθμό ενώ αρκετές κατασκευές όπως λουτρά (χαμάμ) τζαμιά και μιναρέδες σώζονται μέχρι και σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση. Οι Τούρκοι εκδιώκονται το 1898 όταν ο πρίγκηπας Γεώργιος, στέφθηκε κυβερνήτης της Κρήτης, με τη βοήθεια των τότε μεγάλων δυνάμεων της Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσσίας.

   Η επίσημη ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, στις 13 Δεκεμβρίου 1913 και η έπαρση της Ελληνικής σημαίας στο φρούριο Φιρκά, οδήγησε στην σταθερότητα του νησιού και στην ειρηνική διαβίωση του γενναίου Κρητικού λαού. Αυτή η γενναιότητα αποδυκνύεται όποτε χρειαστεί, με τελευταία περίπτωση τον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών, στην πολή γνωστή μάχη της Κρήτης το 1941. Με απίστευτο σθένος οι ντόπιοι με τη βοήθεια λιγοστών συμμαχων πολέμησαν κατά Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, στην περιοχή του Μάλεμε (20 km δυτικά των Χανίων). Το ίδιο έτος, η πόλη βομβαρδίστηκε ακατάπαυστα, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος των Ενέτικων κτισμάτων και την ανατολική συνοικία της Σπλάντζιας.

Αξίζει να επισκεφθείτε:

  Την παλιά πόλη, γύρω απο το Ενέτικο λιμάνι, όπου μπορείτε να δείτε πολλά γραφικά κτίσματα απο την Ενέτικη περίοδο, προσδίδοντας στην πόλη μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Επίσης είναι το κέντρο της νυκτερινής ζωής με αρκετά bar και club. Μην ξεχάσετε να επισκευθείτε το φάρο και το φρούριο Φιρκά όπου κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών αρκετές θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες πραγματοποιούνται. Στη είσοδο του Φιρκά βρίσκεται επίσης το Ναυτικό μουσείο με αξιοθαύμαστα θαλάσσια εκθέματα.

  Την οδο Σκρύδλωφ, όπου μπορείτε να βρείτε χειροποίητα δερμάτινα προιόντα ντόπιας παραγωγής. Αυτή η οδός λέγεται επίσης και "Στιβανάδικα".

  Το αρχαιολογικό μουσείο, στην οδό Χάληδων, όπου εκτίθενται ευρύματα απο όλο το νομό.

  Την πολύ γνωστή Δημοτική Αγορά των Χανίων η οποία έχει το σχήμα σταυρού και βρίσκεται στην πλατεία Σοφοκλή Βενιζέλου.